Kindertekeningen
Een andere vorm van beeldende kunst zijn kindertekeningen. In deze tekeningen kun je heel veel zien over de ontwikkelingen van een kind.
Je kunt zien in welke fase ze zitten, of ze al diepte kunnen weergeven en dingen gaan ordenen. Ook heeft het te maken met de motorische ontwikkeling van het kind en hoe het de wereld om zich heen ziet en ervaart. Het is interessant om te zien hoe de tekeningen van kinderen veranderen in de jaren op de basisschool.
Hieronder zijn drie fasen uit de basisschooltijd weergegeven, met twee bijbehorende kindertekeningen.
Kindertekeningen 4 t/m 9 jaar (pre-schematisch en schematisch stadium)
Tekening 1:

Deze tekening is gemaakt door een kind van 6. Het is waarschijnlijk een jurk, al is dat nog twijfelachtig. Er zit wel regelmaat in de jurk en vormen van herhaling. Het kind gebruikt ook steeds dezelfde kleuren. Naast de jurk staat een meisje. Er is duidelijk grootteverschil te zien, want de jurk is veel groter dan het meisje. Het poppetje heeft een normaal lijf met armen en benen, alleen de handen zijn een soort wolkjes. Ze heeft wel een duidelijk gezicht.
Er is ook een grondlijn, waar alles op staat en een lucht, waar voorwerpen in zweven. Er is verder nog geen overlapping of afsneiding te zien.
Het is een centraal compositie, want de aandacht wordt getrokken naar het meisje en de jurk.
Tekening 2:
De opdracht was hier dat de kinderen mochten tekenen wat ze wilden. Het kind werd dus erg vrijgelaten.
Het kind heeft het papier eerst gevouwen en heeft er daarna lijnen op getekend met verschillende kleuren. De tekening is heel schematisch ingedeeld, met rechte lijnen en haakse hoeken. Er is veel herhaling in terug te zien, want de vierkanten staan over het hele blad verspreid. De contouren zijn duidelijk in de tekening.
Het is een overall compositie, overal op het blad staat wat. Er is nog geen sprake van een grondlijn, lucht of symbolen.
Kindertekeningen 9 t/m 11 jaar (schematisch stadium en begin realisme)
Tekening 3:
De opdracht bij deze tekening was om een zelfgekozen dier in een silhouetvorm te tekenen. Ze mochten in de opdracht dus ook een eigen interesse erin verwerken, ze mochten zelf een dier uitkiezen. Dat is een kenmerk voor leerlingen van deze leeftijd, ze vinden het leuk om iets te tekenen waar ze zelf een keuze in hebben gehad. Waar een deel van de eigen interesse in zit.
De kinderen werkten met houtskool. Over het beeldaspect kleur is dus niet zo heel veel te vertellen, aangezien je met houtskool alleen maar zwartte, witte of grijstinten kan maken.
Er is herhaling van het motief, er worden vaak dezelfde vormen gebruikt, bijvoorbeeld de planten en de wolken. Er zijn gesloten vormen te zien want de meeste dingen zijn ingekleurd. (Aspect vorm)
In de tekening is er ook afsnijding te zien aan de zijkanten van de tekening. De wolken zijn een stuk van het beeld verdwenen. Er is ook grootteverschil te zien, vooral bij de planten. (Aspect ruimte)
Er is een overall compositie gebruikt, overal op de tekening is wat te zien. Er is een duidelijke grondlijn en een soort van horizon te zien. De voorwerpen zijn afzonderlijk geplaatst. (Aspect compositie)
De tekening is vrij realistisch getekend. Je kunt duidelijk zien wat het voor moet stellen, ookal zijn er geen details getekend. (Dat hoorde bij de opdracht, details zie je niet bij je een silhouet) Er zijn ook decoratieve patronen te zien in de tekening. (de wolken)
Tekening 4:
Het kind dat deze tekening heeft gemaakt, kreeg de opdracht om een huis te tekenen.
In deze tekening is er een grondlijn aanwezig, het is een centraal compositie. Het huis staat duidelijk in het midden en daar moet alle aandacht naartoe gaan.
Opvallend in de afbeelding is het kleurgebruik. Er zijn veel kleuren aangebracht, maar ze zijn niet realistisch. Het is meer decoratief, wat past in de fase waarin het kind zich op het moment bevind. Het kind heeft duidelijk geprobeerd er iets moois van te maken door de vele kleuren.
Herhaling komt wel vaak in de tekening voor, in het dak zie je bijvoorbeeld steeds hetzelfde patroon terugkomen.
Er is niet echt sprake van afsnijding of overlapping in deze tekening, dus wat dat betreft is het kind nog een beetje achter voor zijn leeftijd.
De tekening ziet er wel uit alsof het verhalend is gemaakt. Er staat een meisje in het midden van het huis, dat waarschijnlijk iets aan het doen is. De vogels die wegvliegen, er is duidelijk iets aan de hand.
Dit kind heeft duidelijk zijn best gedaan op een vrolijke tekening.
Kindertekeningen 11 t/m 13 jaar (realisme en pseudo realisme)
Tekening 5:
De opdracht bij deze tekenles was een tekening te maken van eten. Het meisje in kwestie heeft tekenen als hobby, dus ze oefent veel. Het is een tafel met eten en drinken erop, het voorgerecht en nagerecht.
De tekening is op een realistische wijze getekend. Er is schaduw gemaakt (vooral eigenschaduw) waardoor er ruimte wordt gesuggereerd.
In de tekening worden terug kerende patronen gebruikt, dit is bijvoorbeeld te zien aan de bolletjes op de taart en de andere versiersels. Ze heeft ronde vormen gebruikt, maar ook rechthoekige vormen. Het voorgerecht en het nagerecht zijn getekend. De ruimte is goed gebruikt.
Het is een overall compositie want er is overal wat getekend. Er is overlapping aanwezig in de tekening en er is gebruik gemaatk van contouren, bijvoorbeeld op het brood. Zo wordt het nog realistischer.
Ook het kleurgebruik ziet er realistisch uit. Het zijn functionele kleuren
Het kind heeft deze tekening gemaakt vanuit eigen interesse. Er was wel een opdracht aanwezig, maar het kind vond het leuk om eraan te werken.
Tekening 6:
De kinderen kregen de opdracht om een huis te tekenen, maar dit kind heeft er nog wat meer van gemaakt. Ze heeft er ook nog een flat en een kerk bij getekend.
Er is een grondlijn en een horizon zichtbaar en het is een overal compositie. Er is niet echt een punt waar de aandacht naartoe moet gaan. Er is grootteverschil te zien als je de huizen en de kerk met elkaar vergelijkt. Ook is er overlapping (bij het huis en de kerk) en afsnijding (bij de kerk, die valt een stukje buiten het beeld)
Ook is er herhaling in de huizen, te zien bij de ramen. Er zijn objectkleuren gebruikt, kleuren die passen bij wat er getekend is. De lucht is zwart, want het is donker buiten (nacht). Dit is een oorzaak dat de ruimte niet goed gesuggereerd kon worden. Doordat het donker is in de tekening, is het lastig om schaduwen toe te voegen. Dat is hier dan ook niet echt gebeurt.
Het onderwerp van de tekening is duidelijk. Het gaat hier om Oud en Nieuw, want er wordt vuurwerk afgestoken. Het kind heeft dus de eigen interesse in verwerkt. Het heeft de opdracht zelf verder uitgewerkt met dingen die het zelf wilde toevoegen.
Eten in kinderboekjes
In kinderboeken is eten een onderwerp dat vaak voorbij komt. Voorbeelden zijn te zien hieronder.
Eten in kinderboekjes
Eten in de schilderkunst
In de schilderkunst wordt eten vaak tentoongesteld in een stilleven, te zien in de onderstaande foto's.