Moderne periode
Onder de term 'moderne periode' valt de periode tussen ongeveer het begin van de twintigste eeuw en de jaren zestig. Kunstwerken die gemaakt zijn in deze periode worden ook wel moderne kunstwerken genoemd.
Men begon zich toen erg af te zetten tegen het realisme en de kunstvormen die tot dan toe bekent waren. Er ontstonden een paar opmerkelijke stromingen zoals het kubisme, futurisme en surrealisme. In deze stromingen wilden kunstenaars met nieuwe dingen experimenteren die niks te maken hadden met de werkelijkheid. Er werd bijvoorbeeld veel abstracte kunst gemaakt. In abstracte kunstwerken is niet meer te achterhalen wat er nou eigenlijk weergegeven is. Het is het tegenovergestelde van realisme. Er zijn veel sterke contrasten te zien, vooral in kleur. In abstractie worden ook de basiskleuren blauw, geel, rood en natuurlijk zwart en wit gebruikt.
Pablo Picasso - Bread and Fruit Dish on a Table (1909)
Op dit kunstwerk van Picasso is een tafel te zien, met daarop verschillende etenswaren. Brood en verschillende soorten fruit in een schaal.
Het kunstwerk van Picasso hoort thuis in de moderne periode en dan wel in de stroming van het Kubisme. Er zijn een aantal opvallende kenmerken die behoren tot het Kubisme. Het kunstwerk is bijvoorbeeld een stilleven, alles in de afbeelding ligt of staat stil in een bepaalde opstelling. Er zijn vooral zachte kleuren gebruikt in het schilderij. Het zijn geen felle kleuren, maar zacht geel en groen, bruin en verschillende tinten wit.
Je zou de voorstelling vanuit verschillende standpunten kunnen bekijken, bijvoorbeeld van de zijkant, van boven of juist van onder. Dit was kenmerkend voor de kunstenaars uit het Kubisme, ze wilden in hun kunstwerk laten zien dat je alles vanuit verschillende standpunten kon bekijken.
Kubisten deden hun naam wel eer aan, ze deden namelijk net alsof de gehele natuur bestond uit bollen, kubussen en kegels. Deze zie je dan ook overal in de schilderijen terug.
Het belangrijkste kenmerk van het Kubisme is het verwarrende perspectief. Alles werd als een soort collage op het doek gezet en was ongeordend. Eenvoud was erg belangrijk en veel vormen werden ook niet ver uitgewerkt. Het beeldaspect perspectief is dus het belangrijkst.
Het Kubisme was niet gericht op het weergeven van de werkelijkheid, maar juist op het weergeven van wat er in je hoofd omgaat. Vandaar dat veel kunstwerken ongeordend ogen en ze veel op een collage lijken. Dit is ook terug te zien in het bovenstaande kunstwerk van Picasso.
Dit kunstwerk kun je in de middenbouw en in de bovenbouw bekijken. Het is geen ingewikkeld schilderij, er zit geen specifiek verhaal achter en het is gemakkelijk te begrijpen wat er te zien is. Alleen de terminologie die bij de stroming hoort is vrij lastig. Dit kun je beter alleen in de bovenbouw gaan doen. In de middenbouw kun je het kunstwerk wel bespreken en vragen of de kinderen zien wat er nou zo opvallend is aan het schilderij.
In de middenbouw kun je vragen over het kunstwerk stellen als;
- Wat is het eerste wat je denkt als je naar dit kunstwerk kijkt?
- Lijkt dit op de werkelijkheid? Waarom wel/niet?
- Hoe zijn de voorwerpen in het schilderij geordend? Staan ze netjes opgesteld of juist niet?
- Wat voor vormen herken je die vaak gebruikt worden?
- Waarom denk je dat Picasso het schilderij op deze manier gemaakt heeft?
Zo kun je de kinderen er langzaam achter laten komen wat de Kubisten nou eigenlijk wilden met hun schilderijen. Eventueel kun je daarbij nog andere plaatjes laten zien.
'Wounds', door Dolores Zorreguieta
Dit is gemaakt door de zus van prinses Màxima. Het werk is gemaakt met hout en metaal, ookal lijkt het alsof het gemaakt is van vlees. Het lijken net grote rollades die opgehangen zijn als een soort vleesfabriek. Het was echter niet zo bedoeld. Het kunstwerk heet 'wounds' en heeft te maken met het helen van wonden. Het is redelijk abstract, dat past in het Modernisme. Je kunt niet duidelijk zien wat het is, je kunt alleen zien waar het op lijkt. Dus is het half-abstract.
Het zijn gesloten objecten en het zijn er een hele hoop, het is dus veel herhaling. Het is een overall compositie, want de 'rollades' zijn voeral opgehangen. Er is een klein beetje overlapping te zien, evenals afsnijding. De kleuren zijn allemaal hetzelfde.
Dit kunstwerk kun je het beste in de bovenbouw bespreken, want voor de onder en middenbouw ziet het er misschien een beetje cru uit. Je zou met de kinderne kunnen bespreken wat het werk precies betekend. Vragen die je kunt stellen;
- Wat zie je op de afbeelding?
- Wat zou het voorstellen?
- Van welk materiaal zal het gemaakt zijn?