Postmoderne periode
De Postmoderne periode dateert uit de tweede helft van de 21e eeuw en is ontstaan in de jaren 50 en 60. Deze kunststroming zette zich sterk af tegen de periode die daarvoor de boventoon voerde; het Modernisme. Kenmerkend voor het Postmodernisme was dat het niet alleen werd weergegeven op doek of gehouwen uit brons, of in de architectuur. Het werd op een hele nieuwe manier tentoongesteld, namelijk in video opnames en computers. De kunst werd dus technologisch.
In tegenstelling tot de Modernisten, die een manier probeerden te verzinnen aan de werkelijkheid van het normale leven te ontsnappen (door stromingen als het surrealisme en futurisme), probeerden de Postmodernisten dit juist niet. Zij gaven kritiek op de Modernistische visie en gaven zich over aan de chaos van het dagelijks leven. Dit was ook wel te zien in de kunstwerken die zij maakten. Zij experimenteerden met allerlei soorten vroeger gebruikte stijlen en mengden deze tot hun eigen stijl. Er werden dus verschillende stijlen en stromingen gecombineerd. Dit wordt ook wel het eclecticisme genoemd. Alles kon en niets was teveel.
De grens tussen zogenoemde ‘hoge kunst’ (Grote werken van bekende namen) en ‘lage kunst’ (Kunst door gewone mensen) werd weggevaagd. Eigenlijk kon alles wel kunst genoemd worden, als het maar goed kon worden toegepast in het dagelijks leven, want dit was ook een kenmerk waar Postmoderne kunst aan moest voldoen.
Postmodernistische kunst is dus een mengelmoes van van alles en nog wat, waar een hoop technologie in verwikkeld werd.
Work, Buy, Consueme, Die
Dit kunstwerk is een goed kenmerk van het postmodernisme. Het is gemaakt met de computer (anders waren de kleuren nooit zo fel en helder). Dit werd alleen maar gedaan in het Postmodernisme, want daarvoor kon er nog niet met de computer gewerkt worden.
Ook is het een vorm van lage kunst. De kunstenaar is onbekend en het is niet zo'n luxe kunstwerk zoals mensen vroeger altijd kochten. Met een beroemde schilder dat iedereen wilde kopen. Het is waarschijnlijk door een onbekend persoon gemaakt. Dit is een kenmerk van het Postmodernisme; het wegvallen van de grens tussen hoge en lage kunst.
Het kleurgebruik is dus opvallend. Het zijn felle, opvallende kleuren en ze steken vaak goed tegen elkaar af. Het is erg herkenbaar voor de meeste mensen, want als basis zijn er logo's van bedrijkven gebruikt (zoals McDonalds en Heineken). Ze zijn op een grappige manier verandert om de spot te drijven met de samenleving van tegenwoordig. Mensen zijn alleen maar aan het werken en aan het haasten. Ze verdienen geld, kopen daar dingen van, gebruiken die dingen en uiteindelijk ga je dood.
Dit is dus op een grappige manier kritiek hebben op de maatschappij om je heen. Het heeft betrekking tot de consumptiemaatschappij en massaproductie, die in de Postmodernistische tijd centraal stonden.(de tweede helft van de 19e eeuw)
Dit kunstwerk kun je bespreken in de bovenbouw. De kinderen moeten namelijk wel enige voorkennis hebben van de tijd waarin dit kunstwerk is gemaakt. Anders kun je het niet goed in de tijd plaatsen. Ook moeten ze een beetje kennis van het Engels hebben om de woorden te kunnen lezen.
Vragen die je aan de kinderen kunt stellen;
- Welke logo's herken je in dit kunstwerk?
- Wat betekenen de woorden die erin staan?
- Waarom zouden die woorden gebruikt worden? Wat betekend het?
'grocery carton, Heinz Tomaten Ketchup', van Andy Warhol
Dit kunstwerk is een typisch voorbeeld van kunst uit de Postmoderne periode. Iets wat toen centraal stond, was het wegvallen van de scheiding tussen hoge kunst en lage kunst. Dat is in dit kunstwerk goed te zien. Andy Warhol was dan wel een bekende kunstenaar (één van de bekendste uit die tijd), maar zijn kunstwerk is niet echt iets bijzonders. Iemand die 50 jaar geleden had geleefd, had het zo weggegooid.
Het kunstwerk bestaat uit een stapel dozen waar tomatenketchup in zou moeten zitten. Over het kleurgebruik valt niet echt iets te zeggen.Ook is er niet echt compositie, alles is gewoon opgestapeld en zou ook zo weer weggehaald kunnen worden. Het is een wanordelijke plaatsing.
Een ander kenmerk uit het Postmodernisme is de massaconsumptie. In de tweede helft van de 19e eeuw begon de massaproductie net op te komen en ook in dit kunstwerk stsat het overduidelijk centraal.
Ik zou dit kunstwerk beschouwen in de midden-of bovenbouw. Je moet namelijk wel de begrippen massaproductie en consumptiemaatschappij met de kinderen behandelen. Daarvoor moeten ze wel al iets weten over de geschiedenis van die tijd en ze moeten met de uitleg de begrippen kunnen begrijpen. Ze hebben dus enige voorkennis nodig. Vragen die je in de klas kunt stellen zijn:
- Waar is het kunstwerk van gemaakt?
- Waarom zou dit kunst genoemd worden?
- Waarom heeft de kunstenaar het zo neergezet?
- Waarom zou dit kunstwerk nou precies in deze tijd passen?